Structuur

<< Klik voor de index >>

Navigatie:  Beheerder > Vragenlijstbeheer >

Structuur

beheerder_vragenlijst_opbouw

Om uw vragen in het systeem te plaatsen, dient u eerst een structuur aan te maken. Deze structuur is cruciaal voor uw systeem en vormt dan ook het fundament.

Om een structuur te maken (of te bedenken) is uw vragenlijst het uitgangspunt.

1.U heeft een vragenlijst; deze vragen gaan we onderverdelen in Groepen. Dit houdt in dat we alle vragen gaan onderverdelen in een “hoofdonderwerp”. Voorbeelden van groepen kunnen bijvoorbeeld zijn: beleidsvragen, medewerkersvragen en vragen met betrekking tot gebouwen. De vragenlijst hebben we nu in drie stukjes gehakt (groepen).

2.De vragen die nu in de Groepen zijn geplaatst gaan we wederom opknippen in stukjes, ook wel Processen genoemd.

Groep

Beleid

Gebouwen

Enquête

Proces

Arbozorg en Organisatie

Algemene voorzieningen

Arbeidsmiddelen en PBM's

Proces

Ondernemingsraad/ personeelsvertegenwoordiging

Specifieke ruimten

Fysieke belasting

Proces

Opleiding, voorlichting en onderlichting

Algemene ruimten

Intimidatie en ongewenste omgangsvormen

3.Nadat we de groepen hebben opgeknipt in processen gaan we de processen verdelen in Aspecten.
 

Groep
Beleid

 


Proces

Arbozorg en Organisatie


Aspect

Arbobeleid
Verzuimbeleid
Taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden

Groep
Gebouwen

 


Proces
Specifieke ruimten


Aspect

Sanitaire voorzieningen
Kantine
Kleedruimte

Groep
Enquête

 


Proces
Werkomgeving
 


Aspect

Aankomst
Calamiteit
Verlaten

Voorbeeld:

1.Stel u heeft een vragenlijst met 1.000 vragen:

2.De vragenlijst gaan we opknippen in groepen:

a.Beleid (33 vragen);

b.Gebouwen (600 vragen);

c.Enquête (150 vragen);

3.Nadat we de vragenlijst voor de eerste maal gefilterd hebben op groepsniveau gaan we de groep opknippen in processen. Voor dit voorbeeld werken we de groep Gebouwen verder uit: Groep Gebouwen gaan we opknippen in processen bijvoorbeeld:

a.Algemene voorzieningen (100 vragen);

b.Specifieke ruimten (100 vragen);

c.Algemene ruimten (100 vragen);

4.Nadat we de groep opgeknipt hebben in processen gaan we vervolgens de processen opknippen in aspecten. Voor dit voorbeeld werken we het proces Specifieke ruimten verder uit. Het Proces Specifieke ruimten kunnen opknippen in de aspecten:

a.Sanitaire voorzieningen (33 vragen);

b.Kantine (33 vragen);

c.Kleedruimte (34 vragen).

5.Nadat we de processen hebben opgeknipt in aspecten gaan we vervolgens de vragen onder het aspect plaatsen. In dit voorbeeld gaan we 33 Vragen onder het Aspect Kantine plaatsen. Kijk voor het toevoegen van vragen in het hoofdstuk Vragen.

beheerder_vragenlijst_opbouw_telling

Een goede structuur is van wezenlijk belang voor het gebruik van Regis’t®. Indien de structuur niet goed is opgebouwd loopt u het risico dat vragen in een verkeerd proces of aspect terecht komen waardoor de gebruiker vragen voorgeschoteld krijgt die niet van toepassing zijn voor hem of haar met als gevolg irritatie bij de gebruiker of “half” uitgevoerde RI&E.

In sommige gevallen kan het voorkomen dat bij meerdere processen hetzelfde aspect voorkomt. Dit kan tot gevolg hebben dat dezelfde vragen op twee plaatsen in het systeem staan. Het nadeel van dubbele vragen in het systeem is dat deze op twee plaatsen onderhouden moeten worden en dat de gebruiker dezelfde vragen twee keer moet invullen.

Voorbeeld:

Groep Gebouwen

Proces

Algemene voorzieningen

Specifieke ruimten

Algemene ruimten

Aspect

Onderhoud gebouw

Sanitaire voorzieningen

Balie en Receptie

Aspect

Elektrische installaties

Binnenklimaat

Archiefruimte

Aspect

Trappen

Kleedruimte

Binnenklimaat

Aspect

Binnenklimaat

Kantine

Werkruimte

 

Om dit probleem op te lossen heeft u de mogelijkheid om het aspect Binnenklimaat één niveau op te schalen. In plaats van een aspect wordt dit dan een Proces. Hierdoor voorkomt u dat er vragen dubbel in het systeem komen. Binnen dit proces kunt u alsnog meerdere aspecten plaatsen indien dit nodig is.

Voordat u gaat beginnen met het aanmaken van de structuur binnen Regis’t is het raadzaam als u de structuur eerst uitschrijft op papier. Deze papieren voorbereiding voorkomt fouten en veel extra werk in het systeem (indien het fout gaat). Daarnaast kunt u makkelijker bepalen of er meer dezelfde aspecten voorkomen die u dient op te schalen naar proces.

Indien u een licentie voor een extra database (bijvoorbeeld gebruikers van ZorgRie.nl) heeft aangeschaft dan krijgt u de beschikking over één groep. U kunt uw vragen dan over processen en aspecten verdelen.

Het kan zijn dat u bij het tabblad Accountbeheer- Coördinatoren meer groepen zijn die u aan een coördinator kunt toewijzen dan die u kunt benaderen bij tabblad Vragenlijstbeheer. Dergelijke groepen kunt u alleen gebruiken in de RI&E en Enquête, maar niet zelf wijzigen.