<< Klik voor de index >> Navigatie: Bijlage > Strategieën |
Geschikt voor: Regis't® versie 11.1 en later
De strategiemodule is een aanvulling op Regis't® (ZorgRie/RieService/Arbotaken) en kan op ieder moment ingezet worden. |
Deze informatie is van belang voor alle organisaties die werken met een eigen licentie van Regis't®, ZorgRie, LABRISK, Rie-Service en/of ArboTaken.
De essentie van het RI&E instrument is dat de arbeidsomstandigheden binnen een organisatie breed worden onderzocht, zoals de Arbowet dat voorschrijft. Daartoe worden via een RI&E-plan vragenlijsten samengesteld voor de organisatie als geheel, alsook voor de individuele teams/afdelingen. Het invullen van een vragenlijst neemt 10 – 30 minuten per stuk in beslag en levert naast detailinformatie ook een thematische management rapportage op.
Op deze wijze ontstaat er inzicht in zaken die voldoen aan wet- en regelgeving en zaken die (mogelijk) verbetering behoeven (knelpunten). Door het hoge aantal waarnemingen is ook meteen duidelijk of een knelpunt “incidenteel of structureel” is.
Kennis, op basis van inzicht en/of bestaande regels en afspraken, kunnen in het RI&E instrument als regels binnen de strategiemodule worden vastgelegd. Hiermee kan het instrument direct zaken uit handen nemen van een gebruiker. Het instrument geeft aan dat elders binnen de organisatie de opvolging van een knelpunt al centraal is geborgd en dat er in die gevallen geen actie (meer) nodig is van de (lokale) gebruiker (het aantal lokale knelpunten neemt daarmee met 30-70% af*).
In te stellen regels per vraag:
1.Knelpunt, geen actiepunt, geen aandacht:
Geen actiepunt en geen aandacht geven (ter kennisgeving).
2.Knelpunt, geen actiepunt, wel aandacht:
Plaatsing op aandachtlijst.
3.Knelpunt en actiepunt lokaal:
Uitvoering actiepunt voor lokale verantwoordelijke. Strategieverantwoordelijke kan standaard-maatregelen aanpassen.
4.Knelpunt en actiepunt lokaal door centraal-persoon:
Verantwoordelijkheid centrale afdeling. Actiepunt per knelpunt voor een specifieke functionaris.
5.Knelpunt en actiepunt centraal:
Geen knelpunt voor (lokale) afdeling Aanpak. Uitvoering vindt organisatie breed plaats.
Indien er bij een vraag geen regel is ingesteld volgt het systeem de normale werkwijze (punt 3) en dient een knelpunt lokaal te worden afgehandeld.
* Ervaringen met werkmethodiek CEK (Centrale evaluatie van knelpunten) bij 15 organisaties.